Random panics on new hardware

Martin Hepworth martinh at solid-state-logic.com
Wed Apr 28 09:50:43 BST 2004


Ben

might want to install 4.9 or 5.2.1 from that release tree - just incase 
the kernel you are using has problems (4.10 prerelease 10!!!)

--
Martin Hepworth
Snr Systems Administrator
Solid State Logic
Tel: +44 (0)1865 842300


Ben Smithurst wrote:
> I've been fairly out of touch with FreeBSD stuff for a while so I hope
> you'll all excuse me asking a quick question here...
> 
> I've made the mistake of upgrading my terribly slow old computer to some
> lovely new hardware -- now I get random panics (usually page fault, but
> I've had a privileged instruction fault and a couple of pmap errors --
> I can't remember them all exactly, since it's probably not a software
> issue I haven't paid that much attention).
> 
> Most of the hardware is new (Asus A7V8X-X mainboard, AthlonXP 2500+ CPU,
> 512MB DDR 333 RAM (Crucial)) so I'm not sure where to start looking for
> which bit might be faulty.  Memtest86 found no RAM faults.
> 
> The case was mega-cheap so it's possibly a PSU issue, but somehow I'd
> expect the system to freeze/spontaneously reboot in that case rather
> than complete a FreeBSD panic crash dump (until I turned the latter
> off cos they take so long with 512MB RAM and a fairly slow old disk).
> Although I could be mistaken about that.
> 
> Does anyone have any hints about where the problem could lie?  I've
> searched around but not come up with much sadly.  I've included the
> dmesg if that helps point out any problematic hardware.  If you need any
> more info please just ask.
> 
> thanks
> -ben
> 
> Copyright (c) 1992-2004 The FreeBSD Project.
> Copyright (c) 1979, 1980, 1983, 1986, 1988, 1989, 1991, 1992, 1993, 1994
> 	The Regents of the University of California. All rights reserved.
> FreeBSD 4.10-PRERELEASE #2: Tue Apr 27 20:38:27 BST 2004
>     ben at strontium.bcxs.net:/usr/obj/usr/src/sys/STRONTIUM
> Timecounter "i8254"  frequency 1193182 Hz
> CPU: AMD Athlon(TM) XP 2500+ (1822.51-MHz 686-class CPU)
>   Origin = "AuthenticAMD"  Id = 0x6a0  Stepping = 0
>   Features=0x383fbff<FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,MMX,FXSR,SSE>
>   AMD Features=0xc0400000<AMIE,DSP,3DNow!>
> real memory  = 536854528 (524272K bytes)
> avail memory = 519438336 (507264K bytes)
> Preloaded elf kernel "kernel" at 0xc0314000.
> Pentium Pro MTRR support enabled
> Using $PIR table, 14 entries at 0xc00f1f40
> npx0: <math processor> on motherboard
> npx0: INT 16 interface
> pcib0: <Host to PCI bridge> on motherboard
> pci0: <PCI bus> on pcib0
> pcib1: <PCI to PCI bridge (vendor=1106 device=b168)> at device 1.0 on pci0
> pci1: <PCI bus> on pcib1
> pci1: <ATI model 5159 graphics accelerator> at 0.0 irq 11
> bktr0: <BrookTree 878> mem 0xef000000-0xef000fff irq 10 at device 14.0 on pci0
> iicbb0: <I2C bit-banging driver> on bti2c0
> iicbus0: <Philips I2C bus> on iicbb0 master-only
> iicsmb0: <I2C to SMB bridge> on iicbus0
> smbus0: <System Management Bus> on iicsmb0
> smb0: <SMBus general purpose I/O> on smbus0
> iicbus1: <Philips I2C bus> on iicbb0 master-only
> iicsmb1: <I2C to SMB bridge> on iicbus1
> smbus1: <System Management Bus> on iicsmb1
> smb1: <SMBus general purpose I/O> on smbus1
> smbus2: <System Management Bus> on bti2c0
> smb2: <SMBus general purpose I/O> on smbus2
> bktr0: Hauppauge Model 38105 B435
> bktr0: Hauppauge WinCast/TV, Philips PAL I tuner.
> pci0: <unknown card> (vendor=0x109e, dev=0x0878) at 14.1 irq 10
> uhci0: <VIA 83C572 USB controller> port 0xb800-0xb81f irq 3 at device 16.0 on pci0
> usb0: <VIA 83C572 USB controller> on uhci0
> usb0: USB revision 1.0
> uhub0: VIA UHCI root hub, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1
> uhub0: 2 ports with 2 removable, self powered
> uhub0: port error, restarting port 1
> uhub0: port error, giving up port 1
> ums0: Logitech USB Mouse, rev 1.10/6.20, addr 2, iclass 3/1
> ums0: 3 buttons and Z dir.
> uhub0: port error, restarting port 2
> uhub0: port error, giving up port 2
> uhci1: <VIA 83C572 USB controller> port 0xb400-0xb41f irq 3 at device 16.1 on pci0
> usb1: <VIA 83C572 USB controller> on uhci1
> usb1: USB revision 1.0
> uhub1: VIA UHCI root hub, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1
> uhub1: 2 ports with 2 removable, self powered
> uhub1: port error, restarting port 1
> uhub1: port error, giving up port 1
> uhub1: port error, restarting port 2
> uhub1: port error, giving up port 2
> uhci2: <VIA 83C572 USB controller> port 0xb000-0xb01f irq 3 at device 16.2 on pci0
> usb2: <VIA 83C572 USB controller> on uhci2
> usb2: USB revision 1.0
> uhub2: VIA UHCI root hub, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1
> uhub2: 2 ports with 2 removable, self powered
> uhub2: port error, restarting port 1
> uhub2: port error, giving up port 1
> uhub2: port error, restarting port 2
> uhub2: port error, giving up port 2
> pci0: <USB controller> at 16.3 irq 3
> isab0: <PCI to ISA bridge (vendor=1106 device=3177)> at device 17.0 on pci0
> isa0: <ISA bus> on isab0
> atapci0: <VIA 8235 ATA133 controller> port 0xa800-0xa80f at device 17.1 on pci0
> ata0: at 0x1f0 irq 14 on atapci0
> ata1: at 0x170 irq 15 on atapci0
> pcm0: <VIA VT8235> port 0xe000-0xe0ff irq 5 at device 17.5 on pci0
> pcm0: <Analog Devices AD1980 AC97 Codec>
> pci0: <unknown card> (vendor=0x1106, dev=0x3065) at 18.0 irq 9
> orm0: <Option ROMs> at iomem 0xc0000-0xcbfff,0xcc000-0xd1fff on isa0
> pmtimer0 on isa0
> fdc0: <NEC 72065B or clone> at port 0x3f0-0x3f5,0x3f7 irq 6 drq 2 on isa0
> fdc0: FIFO enabled, 8 bytes threshold
> atkbdc0: <Keyboard controller (i8042)> at port 0x60,0x64 on isa0
> atkbd0: <AT Keyboard> irq 1 on atkbdc0
> ppc0: <Parallel port> at port 0x378-0x37f irq 7 on isa0
> ppc0: SMC-like chipset (ECP/EPP/PS2/NIBBLE) in COMPATIBLE mode
> ppc0: FIFO with 16/16/16 bytes threshold
> ppbus0: IEEE1284 device found /NIBBLE
> Probing for PnP devices on ppbus0:
> ppbus0: <EPSON Stylus COLOR 660> PRINTER ESCPL2,BDC
> lpt0: <Printer> on ppbus0
> lpt0: Interrupt-driven port
> sc0: <System console> on isa0
> sc0: VGA <16 virtual consoles, flags=0x200>
> sio0 at port 0x3f8-0x3ff irq 4 flags 0x10 on isa0
> sio0: type 16550A
> vga0: <Generic ISA VGA> at port 0x3c0-0x3df iomem 0xa0000-0xbffff on isa0
> IP packet filtering initialized, divert disabled, rule-based forwarding enabled, default to deny, logging limited to 1 packets/entry by default
> DUMMYNET initialized (011031)
> ad0: 28629MB <QUANTUM FIREBALLP AS30.0> [58168/16/63] at ata0-master UDMA100
> Mounting root from ufs:/dev/ad0s1a
> WARNING: / was not properly dismounted
> vr0: <VIA VT6102 Rhine II 10/100BaseTX> port 0xa400-0xa4ff mem 0xed000000-0xed0000ff irq 9 at device 18.0 on pci0
> vr0: Ethernet address: 00:0e:a6:4d:82:e6
> miibus0: <MII bus> on vr0
> rlphy0: <RTL8201L 10/100 media interface> on miibus0
> rlphy0:  10baseT, 10baseT-FDX, 100baseTX, 100baseTX-FDX, auto
> ip_fw_ctl: invalid command
> Accounting suspended
> 

**********************************************************************

This email and any files transmitted with it are confidential and
intended solely for the use of the individual or entity to whom they
are addressed. If you have received this email in error please notify
the system manager.

This footnote confirms that this email message has been swept
for the presence of computer viruses and is believed to be clean.

**********************************************************************





More information about the Ukfreebsd mailing list